U fOLLow me

Tuesday, March 12, 2013

LONG PAUSE..WHERE I'VE BEEN???????

Assalamualaikum bloggers2 sekalian,
Its been awhile i didnt update my blog...
kali terakhir sempat update psl wedding je which is 9 months ago..hihi...

kemanakah aku menghilang?
'
'
'
'
'
'

oklah skang ni nak qada' entry blog sbb skang bru ade 'selera' nak menulis..huhu..'

Sebenarnya masa tu byk...tp mls tu yg lebeh...

Selepas wedding byk mende berubah...

bukan saja dalaman tapi luaran pon...tettttt

apakah??

yelah da ade suami ni masa byklah dihabeskn utk rumahtangga ye x?

dalah baru kawen,
pastu nak start kerja pulak...
start kerja di tempat baru pulak..

so semuanya new environment la..senang cte..
'
so skanglah bru sempat nk refresh all those things

Aku bukan saja kene adapt dgn dunia baru dialam perkahwinan dan dunia baru di tempat kerja...akan tetapi yang paling aku Syukurkan apabila aku kna adapt dengan suasana berbadan dua...WAH lompat tinggi2 tanda kegirangan..hehehe

1.AWAL KEHAMILAN

Untuk pengetahuan semua dalam sebulan lepas kahwin tu...aku da gelojoh membeli UPT test...masa tu aku mseh kt johor menyiapkan thesis master aku...sbnrnye bukan sebulan...lepas 2 minggu aku da beli UPT tester tu...bukannye apa...ms tu kecoh si fasha sandha dpt taw die pregnant seawal 2 mnggu...so akupon saje jelah menggedik membeli UPT test tu...tp ms 2 mnggu tu harapan punah...sbb UPT test tu bg sign negatif pulok...bahaha...gelak kan dr sndri ketat2...

So nak dijadikan cerita, selepas sebulan berkahwin akupon beli la lg UPT tester tu aku beli yg murah je yg rm5 brand cap ayam xsilap haha adeke?
then alangkah terkejutnya aku....bila double line tu muncul...peh ms tu aku rse heppy but at the same time aku rse mcm xpercaya pon ade....hehe...

Tapi aku dapat rse perubahan la sepanjang sebulan lebeh tu..
'perubahan paling ketara,,,

1.Aku kuat tidur.
2.Badan aku rasa panas...mlm aku menggigil kesejukan
3.Aku asek nk terkencing je
4.Denyutan jantung n nadi laju
5.Aku rasa ari2 aku sakit....sakit mcm  senggugut...tp lain skit..sakit die lebeh dalam dr senggugut...haaa
ala2.cmtulah tanda2 awal kehamilan aku...

Lepas je double line tu muncul sekali..aku terus kol en suami yg berada kt perlis...tapi ms tu en suami mcm caya x caya jelah..HAMPEH
Lpas tu akupon nak double konfirmla...akupon beli byk UPT test kit tu....tp2 ari aku cek..siap tulis date kt bkanag die....sbb apa?
sbb masa kali pertama aku cek UPT tu...double line kedua tu kabur,,,
bila aku google...ramai org ckp mmg hamil tapi awal lagi..


Sampai 4 kali test ni...hehe

so bila kesemua tester menunjukkan positif...akupon dengan yakin dan bangganya...pergilah berjumpa ngn doctor sebab nk jawapan yg lebeh tepat....hehhe
dtg2 je aku ckp kt doc...saya nak cek kehamilan lah doc....saya da buat UPT test so sy nk double konfirm,,,,
so doc trus pegang tangan aku...
die nak cek nadi aku...die kata nadi aku laju...nadi org pregnant..
pastu die suh aku buat urine test...
kat klinik mereka pkai litmus paper tu kot....yg manual tu..hehe..
then doc ckp kt aku...yes..u're pregnant..
die kate melalui air kencing slalunya xaccurate...tp bacaan nadi xboleh tipu...melalui nadi kita boleh taw u pregnant ke x..so doc ckp aku konfirm pregnant maybe dlm 4 minggu.... =)

ms tu aku kol en hasben...kat perlis,.....then die hepy...=)

lpas je jumpa doc..aku rse nak menanges...sbb terharu aku diberi rezki zuriat seawal ini..
*rupanya baru aku taw...suami aku pon nanges bila aku bgtaw die aku pregnant...die kate die rse sebak..hehhee


yg bulat kecik tulah baby kami ms ni dlm sebulan lebeh kot...

Selain dr pregnancy..aku sebenarnya tgh menyiapkan thesis aku...kt UTM tu yg after kawen ktorg terpaksa berjauhan..sorg utara sorg selatan....
dlm sebulan gtaklah aku rse ktorg berjauhan...
tp aku Bersyukur sebab dapat siapkan thesis on time....bukan saja dapat siapkan ontime...tp dapat Best Postgraduate award pulak ms konvocation master...Bersyukur sgt,,,,Mungkin rezki baby kami...ALHAMDULILLAH






2.BERMULANYA KERJAYA

Rasanya masa kecik2 dulu aku xpernah pulak bercita2 nak jadi pensyarah...cikgu ..,pendidik atau yg seangkatan dgnnya,,...

Yang aku ingat bila cikgu kt skolah tanya..aku ckp aku nk jd Doktor walaupon aku xtaaw betapa payahnya nk jd sorg doctor...

And bila sampai SPM aku ckp aku nk jadi Akauntan sbb ms tu aku amek akaun...'
Selepas matriks..barulah aku up skit cita2 aku...aku mcm nampak aku ni mungkin bakal engineer...
and bila org tanya aku ckp aku nk jadi CHEMICAL ENGINEER..
walauponh ade kwn2 kt matriks mengusik..ko xtakut ke mati nnt disebabkan chemicals...huhu..
Walhal ms tu aku xbape paham ape job sorang engineer tu...aku cuma nampak engineer tu mcm besar je kan..hahaha

then selepas tamat pengajian degree di UKM bangi...aku mmg tekad nk jadi seorang engineer...
sbb ms tu aku blom nampak sgt scope pekerjaan engineer ni...
selpas bekerja selama 10 bulan di sebuah kilang dengan post ala2 engineer..then bru aku taw...and nampak cmne kerja sebagai engineer ni...mmg seronok sbb apa yg kita belajar tu kita da boleh tgk in real life,,,sebelum ni belajar Heat and mass transfer kt university...aku xtaw ape kejadah la plate heat exchanger ni..khen...tapi bila da msuk kilang proses...then aku da taw da bentuk n fungsinya...huhu nampak x yg aku blajar slama ni dalam alam khayalan je....hehe

So disebabkan ms tu tunang aku da mula bekerja as pensyarah di Unimap..aku pon mengikut jejak dia,
dia ajak aku apply Unimap skali...jadi pensyarah...
Mula2 tu aku mcm ikut jelah ckp tunang aku...
sebab bila aku kira2 gaji seorang pensyarah dengan master ms tu..agak lumayan dibanding dgn gaji aku sbg engineer pd ms itu....

so aku pon applylah sambung balajr...

So after abes master aku dikehendaki lapor dr di school aku di Unimap...
pd 3 september 2012,akupon melapor dr...dengan kedaan pd ms tu baru 4 bulan berkahwin dan sudah pon berbadan dua...hehe

seronok ke kerja sebagai pensyarah ni?

aku boleh bgtaw yg aku sangat happy dengan kerja skarang berbanding kerja dulu...

aku xtawlah ek...time msuk kelas jumpa student paling rse happy....
mungkin kerja mcm ni sesuai dgn jiwa aku...
sekarang bru aku nampak minat dan cenderung aku terarah pd pendidikan...=)


ofis aku....mungkin akn berpindah xlame lg...huhu


3.KEHAMILAN LAGI

bercerita mengenai kehamilan lagi...
nak cte smpai besok pon xkan habes...

kalau korunk nak taw...seksanya ms start 2-5 bulan pregnant tu...Tuhan je yg taw..
sampai satu tahap tu aku rse mcm knapalah aku pregnant awal sgt....*Nauzubillah setiap kali aku terdetik perasaan mcm tu..aku cuba balik kembali ingatkan Allah...
Bukannya apa...ms 2-3 bulan pregnant tu..ms tu bulan puasa....so paham2 jela..awal2 tu knalah puasa kan...lama2 badan aku sgt lemah...selera mkn kurg....baw ape saje rase nak muntah termasuk baw suami sendiri....sadis yang amat...sampai setiap mlm aku nanges..aku xsanggup nk lalui 9 bulan kalau mcm nilah rsenye pregnant....haihhh

Kadang2 aku rse jeles sgt pd kwn2 facebook yg hamil tp xalah seteruk aku...
ms awal kehamilan tu..aku cuma selesa utk baring dan tdur je...naseb baik ms tu belum melapor dr lg...
aku xdapat bygkan kalau aku da msuk kerja time tu..hurmm

Tp Alhamdulillah..start 5 bulan keats...alahan aku da beransur hilang...

tapi muntah2 tu ade la jugak kadang2,,,,,tapi xsekerap dululah...and aku pon da boleh baw masakan aku sendiri...
Tapi yg membuatkan kita gembira ms pregnant ni ialah...setiap kali scan dan setiap kali baby bergerak...airmata ni menitik je....sbb kita dapat rasa kekuasaan Allah....menghidupkan janin dlm perut kita ni...
Ms tulah kita rse insaf..xnak buat jahat...n xnak lawan ckp ibu n suami kita...'
bila kita dah pregnant ni....org yg paling kita nk buat baik ialah Ibu kita.....dulu bukan main melawan je kerjanya kan..hehe skang  baru taw betapa kuatnya seorang mak melahir dan membesarkan kita...
lg2 bila aku pk yg mama aku ade 9 org anak.......cmnelah die boleh bersabar n tahan sepanjang kehamilan ank die..ni..haih..

oklah sampai sini jelah...jari jemari ni da penat menaip...nak g lunch sat...
jap g aku sambung taip utk update psl kehamilan aku lg...
stay tuned....hehe
Assalamualaikum....

2 comments:

jue rasep said...

haha..ak nk komen ko nye entry..kalo ko rajin baca2 lah blog ak..haha..best ek win jd pensyarah dr jd engineer??sbb ko dh jd dua2..ak bru jd engineer je,xjd pensyrah lg so xleh nk compare lagi..hehe

adinda awin said...

hehe ju..ni sbb busan kt umah ni...xde watpe....bestla..jom apply unimap..hehe